Μεγάλο Χωρίο Ευρυτανίας

Από τα πιο γνωστά χωριά της Ευρυτανίας σε μικρή απόσταση από το Καρπενήσι, σε υψόμετρο 720 μ.
Έχει πολλά γραφικά δρομάκια και παρουσιάζει έντονη τουριστική κίνηση. Εδώ θα βρείτε αρκετά παραδοσιακά ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενώνες για πραγματικά αξέχαστη διαμονή. Στο Μεγάλο Χωριό υπάρχουν παντοπωλεία, ταβέρνες και καταστήματα, με αγνά και –πραγματικά – ντόπια προϊόντα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το υπέροχο γαλακτομπούρεκο που φτιάχνουν εδώ.

Πριν μπούμε μέσα στο χωριό περνούμε μια αληθινά μαγευτική τοποθεσία, τον «Αϊ-Θανάση» με ένα ομώνυμο εκκλησάκι προς τιμή του Αγίου. Το Μεγάλο Χωριό είναι ολόκληρο βουτηγμένο στο πράσινο. Έχει άφθονα νερά που αυξάνουν το καλοκαίρι τη δροσιά του. Είναι το χωριό που με τα πολλά φυσικά αγαθά του σας ξεκουράζει στην πράσινη πλούσια αγκαλιά του.

Ένα παλιό έθιμο που διατηρείται μέχρι της μέρες μας είναι οι Καλημεράδες. Το έθιμο λέγεται “Καλήμερα” και η ιστορία του ανάγεται στην εποχή της Τουρκοκρατίας: Οι νέοι του χωριού (πάνω από 20-25 άτομα) που ονομάζονται “Καλημεράδες” ξεκινάνε από το βράδυ της παραμονής των Φώτων και με νταούλια γυρίζουν τα σοκάκια του χωριού λέγοντας κάποια ειδικά κάλαντα. Οι στίχοι είναι διαφορετικοί για κάθε σπίτι που επισκέπτονται και έχει να κάνει με το αν στο σπίτι βρίσκεται φιλοξενούμενος, ανύπαντρη κοπέλα ή αγόρι κτλ., ενώ υπάρχουν ειδικά κάλαντα που λένε όταν επισκέπτονται το σπίτι του παπά. Οι νοικοκυρές προσφέρουν στους “Καλημεράδες” τσίπουρο που θα τους κρατήσει ζεστούς όλο το βράδυ καθώς και κουραμπιέδες και χρήματα.

Τα κάλαντα κρατάνε μέχρι η παρέα να επισκεφθεί και το τελευταίο σπίτι του χωριού κάτι που μπορεί να κρατήσει μέχρι το πρωί.
Την άλλη μέρα, ανήμερα των Φώτων, από το μεσημέρι και μετά, γίνεται μεγάλο γλέντι στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι χωριανοί, τρώνε πίνουν και γλεντάνε δωρεάν γιατί είναι όλα πληρωμένα από τα χρήματα που μάζεψαν οι “Καλημεράδες” το προηγούμενο βράδυ. Στο πανηγύρι αυτό συμμετέχουν νέοι, γέροι άνδρες και γυναίκες του χωριού αλλά και όσοι περαστικοί και ξένοι βρεθούν αυτή τη μέρα στο χωριό.

*ΠΗΓΗ ΑΠΌ Hotelsline Blog