Μουσείο Βουνού

Το Μουσείο Βουνού είναι το πρώτο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, όπου βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας και συγκεκριμένα στον Νομό Ευρυτανίας. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου του 2018 και ο σκοπός για την δημιουργία αυτού του Μουσείου ήταν η ιδέα του Δήμου Καρπενησίου, η οποία μοιράστηκε με τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Καρπενησίου αλλά και με ανθρώπους που χάραξαν το όνομά τους και την ζωή τους στα Βουνά, για την προβολή και την ανάδειξη της Ευρυτανίας, για το φυσικό πλούτο, την άγρια φύση και τις δραστηριότητες που προσφέρει σε ντόπιους και επισκέπτες του τόπου μας.

Το Μουσείο Βουνού ήταν ένα όραμα το οποίο εκπληρώθηκε από δωρεές ανθρώπων, που ασχολούνται με τις δραστηριότητες της φύσης (ορειβάτες, χιονοδρόμοι και αθλητές), οι οποίοι έχουν διακριθεί κατά καιρούς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στις δραστηριότητες Βουνού.

Η απόφαση για την δημιουργία έγινε από το 2012 και η στέγαση του Μουσείου Βουνού είναι στο ιδιόκτητο κτίριο της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Καρπενησιού αλλά και με ανθρώπους, που έχουν συνδέσει το όνομα τους με τα Βουνά.

Η συνεισφορά πολλών ατόμων, ανθρώπων που έχουν διακριθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στις δραστηριότητες Βουνού και μετά την συλλογή αντικειμένων από δωρεές ανθρώπων, πραγματοποιήθηκε η δημιουργία του πρώτου Μουσείου Βουνού της Ελλάδας.

Το Μουσείο Χωρίζεται σε 2 ορόφους. Στο ισόγειο του Μουσείου μπορεί κανείς να δει σημαντικά αντικείμενα όπως από την πρώτη Ελληνική Αποστολή που κατέκτησε την υψηλότερη κορυφή του κόσμου και αναφορές σε δράσεις και στον τρόπο διαβίωσης στο βουνό και στον πρώτο όροφο υπάρχει η δυνατότητα προβολής ταινιών και ντοκιμαντέρ καθώς και τη δυνατότητα ανάγνωσης.