Ο επίγειος παράδεισος της Ευρυτανίας, με τα μαγευτικά φαράγγια

Διασχίζοντας με τα πόδια τα επιβλητικά φαράγγια της Ευρυτανίας, ενός ξεχωριστού ορεινού προορισμού που προκαλεί δέος, ο επισκέπτης βιώνει μια μοναδική εμπειρία. Αυτός ήταν άλλωστε ο στόχος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου «ΠΑΝΤΑΒΡΕΧΕΙ» ο οποίος ιδρύθηκε το 2015 προκειμένου να δώσει την δυνατότητα στους λάτρεις του river trekking (της πεζοπορίας στο ποτάμι) αλλά και σε όσους αγαπούν την φύση, μυημένους ή αμύητους, να ανακαλύψουν εντελώς άγνωστες φυσικές ομορφιές και προκλήσεις.

Ανελλιπώς έκτοτε ο Σύλλογος διοργανώνει κάθε χρόνο τα «Παραποτάμια», μια διαδρομή στην οποία συμμετέχουν άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών που απολαμβάνουν την ξεχωριστή αυτή εμπειρία. Τα φετινά «Παραποτάμια 2021» που συνδιοργανώνουν ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος «ΠΑΝΤΑΒΡΕΧΕΙ», η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και ο Δήμος Καρπενησίου, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 8 Αυγούστου 2021.

Υπό τον διακριτικό τίτλο «Κρικελοπόταμος, ο βρεγμένος δρόμος», η διαδρομή που θα καλύψουν οι συμμετέχοντες είναι: Διπόταμα Προυσού – Γέφυρα Μπακογιάννη – Πλατεία Προδρόμου. Η ώρα προσέλευσης είναι 8.30 – 9.00 π.μ., η εκκίνηση θα γίνει στις 9.30 π.μ. και η διαδρομή είναι 7,960 χιλιόμετρα, εκ των οποίων 7,360 χλμ. μέσα στην κοίτη του ποταμού (35 περάσματα μέσα στο νερό – ύψος νερού μέχρι 50 εκατοστά) και 600 μέτρα μονοπάτι.

Θα υπάρχουν τρείς ηλικιακές κατηγορίες ανδρών και γυναικών και μια παίδων – εφήβων, ενώ κύπελλα θα λάβουν ο πρώτος και η πρώτη κάθε κατηγορίας και μετάλλια ο δεύτερος και ο τρίτος. Όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση ατομικής ευθύνης για την συμμετοχή τους, ενώ ο απαραίτητος εξοπλισμός περιλαμβάνει: σακίδιο, παγούρι με νερό (2 λίτρα), σνακ, παπούτσια ποταμοδιάσχισης, μπατόν, φούτερ ή fleece, αντιανεμικό, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, ατομικό φαρμακείο.

Η θερμοκρασία στο βουνό είναι 5-6 βαθμούς χαμηλότερη από την πόλη, ενώ οι διοργανωτές συστήνουν στους συμμετέχοντες να έχουν και μια δεύτερη αλλαξιά ρούχα και παπούτσια. Η συμμετοχή στον αγώνα είναι 10 ευρώ για άνω των 12 ετών και 5 ευρώ για κάτω των 12 ετών.

Στην διοργάνωση προβλέπεται δωρεάν μεταφορά από το χωριό ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ Ευρυτανίας προς την θέση ΔΙΠΟΤΑΜΑ (αρχή αγώνα οδοιπορίας).

Οι συμμετέχοντες μπορούν να ταξιδέψουν με τα οχήματα τους στον Πρόδρομο (μέσω Προυσού και Καστανιάς) και από εκεί θα μεταφερθούν στην εκκίνηση. Ώρα αναχώρησης από το χωριό Πρόδρομος 7.00 π.μ. Θα χωριστούν σε δύο ομάδες: μια αγωνιστική και μια ομάδα απλής συμμετοχής. Η δεύτερη ομάδα με τις οδηγίες του αρχηγού απολαμβάνοντας την διαδρομή, με μια η δύο στάσεις, θα φτάσει στον τερματισμό της διαδρομής.

Η βράβευση των αθλητών προβλέπεται τρεις ώρες μετά την εκκίνηση, ενώ από το κυλικείο της πλατείας του χωριού θα προσφερθούν δωρεάν φαγητό και ποτό. Δήλωση συμμετοχής μέχρι και τρείς ημέρες πριν την έναρξη στο e-mail: [email protected]. (Τηλέφωνα επικοινωνίας με τα μέλη του προεδρείου του ΕΟΣ: Βασίλης Ντέκας 2237080629, Γιώργος Σταυρόπουλος 6974095796, Γιώργος Κοντογιάννης 6945935616, Γεράσιμος Παλαιός 6944151508, Κωνσταντίνα Γρομιτσάρη 6979312687).

  • Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ