Λαογραφικό Μουσείο Μεγάλου Χωρίου

Στα Νοτιοδυτικά από το Καρπενήσι βρίσκεται το Μεγάλο χωρίο ένα από τα ορεινά και γραφικά χωρία της περιοχής, το οποίο έχει Λαογραφικό Μουσείο. Το Λαογραφικό Μουσείο είναι στεγασμένο σε ένα παλιό πέτρινο αρχοντικό πλήρως ανακαινισμένο τριών επιπέδων αποτελείται από την προσφορά των Μεγαλοχωριτών και το υλικό που εκτίθεται, επίσης είναι προσφορά τους.

Το πρώτο επίπεδο μας κάνει μια ιστορική αναδρομή, που ο κάθε επισκέπτης αντικρίζει έναν πανέμορφο χώρο με οικιακά σκεύη και αγροτικά εργαλεία, όπου κάνεις μπορεί να μαντέψει τα παραδοσιακά επαγγέλματα, που κάνανε οι κάτοικοι του Μεγάλου χωριού.

Συνεχίζουμε στην κύρια είσοδο, η οποία είναι το εσωτερικό του μουσείου και βρίσκεται στο ισόγειο του αρχοντικού και είναι το δεύτερο επίπεδο. Καθώς εισέρχεται ο κάθε επισκέπτης αντικρίζει το παλιό ρολόι του χωρίου το οποίο άρχισε να λειτουργεί αδιάκοπα από το 1926 έως το 1988, κοιτάζοντας το ρολόι μπορεί να παρατηρήσει κάνεις, με προσοχή και να διακρίνει τις τρύπες στο δίσκο του από τις σφαίρες των Γερμανών, κατά στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, που εισήλθαν στο χωρίο. Επίσης υπάρχει ακόμη μία Σύγχρονη Αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων στο ισόγειο εξυπηρετώντας τις ανάγκες του χωριού καθώς επίσης και δύο αναπαραστάσεις δωματίων Μεγαλοχωρίτικου Σπιτικού, μίας Κάμαρης με χώρο για Αργαλειό και μίας Σάλας Εύπορου Μεγαλοχωρίτικου σπιτιού.

Τέλος στον πρώτο όροφο, που είναι και το τρίτο επίπεδο φιλοξενούνται παραδοσιακές στολές, αντικείμενα λαϊκής τέχνης καθώς και η βιβλιοθήκη του μουσείου με περισσότερους από 5000 τίτλους διαφόρων θεματικών κατηγοριών.