Μαύρη Σπηλιά

Η Μαύρη Σπηλιά βρίσκεται σε ένα εντυπωσιακό και μαγευτικό φαράγγι, που είναι κοντά στο χωρίο Προυσός και απέχει 2 χλμ., αλλά και στο διάσημο Μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας, όπου έχει σημαντική θέση στο χωρίο αλλά και γενικότερα στον νομό Ευρυτανίας.

Το όνομα Μαύρη Σπηλιά το έχει πάρει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας αλλά και κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, που οι κάτοικοι το έβρισκαν ως καταφύγιο, όπου είναι και ένας μυστικός τόπος. Θεωρείται ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Ευρυτανίας και είναι το αγαπημένο μέρος για τους λάτρεις της φύσης και του περίπατου, αξίζει την στάση για όσους ταξιδιώτες επισκέπτονται το Μοναστήρι, στο φαράγγι της Μαύρης σπηλιάς.

Η διαδρομή via ferrata είναι που κάνει το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς, εντυπωσιακό και μαγευτικό και η αφετηρία της είναι από την Μαύρη Σπηλιά. Ξεκινώντας από μία γραφική πέτρινη βρυσούλα δίπλα από την γέφυρα Προυσού Τόρνου και συνεχίζεται με ένα ανηφορικό σε κάποια σημεία αλλά αρκετά βατό μονοπάτι μέσα σε δάσος από έλατα και όσο πλησιάζουμε τα νερά του φαραγγιού ιτιές και πλατάνια.

Για να φτάσουμε στο φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς ακολουθούμε το μονοπάτι με τις κόκκινες γραμμές, το οποίο δεν είναι δύσβατο, που μπορούν και παιδία να την κάνουν αυτή την διαδρομή. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι οι υγρές πέτρες, γιατί γλιστρούν και υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. Περπατώντας την διαδρομή του μονοπατιού αντικρύζεις ξύλινα γεφυράκια μέσα σε πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά, ενώ υπάρχουν και δύο καταρράκτες που σχηματίζουν λιμνούλες για κολύμπι. Υπάρχουν και οι δυσκολίες στη διάσχιση του φαραγγιού της Μαύρης Σπηλιάς ξεκινούν μετά το λίθινο καταφύγιο, όπου ξεκινά η λεγόμενη Via Ferrata. Πρόκειται για μονοπάτι με σιδερένια πακτωμένα σκαλιά και συρματόσχοινα στο τοίχωμα του βράχου που συνεχίζει μέσα στο φαράγγι. Η Via Ferrata είναι για λίγους κι έμπειρους καθώς είναι απαραίτητος ο ειδικός εξοπλισμός αναρρίχησης, ενώ για τους αρχάριους απαιτείται, οπωσδήποτε, ένας έμπειρος οδηγός.